VISO: radio Rodenbach en de strijd van jongeren anno 2022

Het hele jaar door omhelst Roeselare zijn grootste schrijver Albrecht Rodenbach in de campagne ‘Dichter bij Rodenbach’. Daarom stapten we met 5 Sociale en technische wetenschappen mee in het project van Arhus in samenwerking met vzw De Batterie.

In navolging van de Roeselaarse schrijver en dichter Albrecht Rodenbach werden de leerlingen in het vak integrale opdrachten uitgedaagd om op een creatieve manier vorm te geven aan datgene waarvoor zij de strijd willen aangaan en waarover ze hun stem willen laten horen.

Tijdens een eerste brainstorm werd algauw duidelijk dat de 5 STW’ers heel wat creatieve ideeën hadden. De leerlingen kozen enerzijds om te strijden tegen seksuele intimidatie, jongeren krijgen hier namelijk te vaak mee te maken. Daarnaast kozen ze ook voor de strijd om goedkopere menstruatieproducten en voorbehoedsmiddelen beschikbaar te stellen. Ze vinden het niet kunnen dat er soms meisjes niet naar school kunnen, omdat ze geen menstruatieproducten kunnen betalen.

De leerlingen gingen aan de slag met zeefdruk om T-shirts te drukken en maakten een houten kubus waarop ze verschillende slogans drukten. Anderen maakten een levensgrote automaat waaruit gratis menstruatieproducten en voorbehoedsmiddelen gehaald konden worden. Een derde groep knutselde ten slotte een reus van gips en metaal als symbool voor seksuele intimidatie.

Op vrijdagnamiddag 22 april weerklonk Rrrradio Rrrrodenbach vanop het plein De Munt in Roeselare. Dit was de feestelijke afsluiter van het project. Tijdens deze liveradio-uitzending kwamen alle deelnemende klassen uit verschillende scholen samen om over hun strijdpunten te praten en hun knappe realisaties tentoon te stellen.