VMS-Challenge zet hele school in beweging

Leerlingen, personeelsleden, oud-leerlingen en ouders van de VMS zijn momenteel helemaal in de ban van de VMS-Challenge. Met dit initiatief willen we iedereen in coronatijden een sportief doel geven. In vier weken tijd gingen we al twee keer de wereld rond.

“Door de coronacrisis kunnen heel wat jongeren niet of minder sporten”, vertelt Bart Raveschot, leerkracht LO. “Er waren minder trainingsmomenten en competities vielen weg of werden stopgezet. Ook heel wat volwassenen moeten het al maanden stellen zonder hun vaste uurtje in de fitness of het zwembad, hun wekelijkse wedstrijd zaalvoetbal of dansles. Daar wilde het VMS-team graag verandering in brengen. We wilden alle VMS’ers opnieuw het gevoel geven dat ze weer een sportief doel hebben. Daarom daagden we iedereen uit om deel te nemen aan de VMS-Challenge op Strava.”

Punten verzamelen

“De VMS-Challenge startte in de krokusvakantie en loopt nog tot het einde van de paasvakantie. Vier groepen VMS’ers nemen het hier tegen elkaar op: de leerlingen, de ouders, de oud-leerlingen en de personeelsleden. Doel is om in negen weken tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen door te fietsen, te wandelen, te lopen of te skaten en die activiteiten te registreren via de Strava-app. Om één punt te verdienen, moet je 1 kilometer wandelen of lopen, 3 kilometer skaten of 5 kilometer fietsen. De resultaten worden elke avond verrekend en zijn voor alle deelnemers zichtbaar op een aparte website.”

Langs alle VMS-huizen

“Iedereen is vrij om te kiezen waar hij of zij wandelt, loopt of fietst, maar we helpen ook een handje. Wekelijks stippelen we twee wandelingen uit: een korte route van 7 kilometer en een langere route van 12 kilometer. We bieden ook fietstochten aan (30 kilometer en 75 kilometer). De deelnemers kunnen deze routes downloaden en op hun eigen smartphone of gps plaatsen. De routes zijn zo uitgestippeld dat we na negen weken langs het huis van elke VMS’er gepasseerd zullen zijn.”

Twee keer rond de wereldbol

“Na vier weken maakten we een eerste tussenstand op. Het enthousiasme is heel groot. We tellen 544 actieve deelnemers. Alles samen is er tijdens de eerste vier weken van onze Challenge al 85.000 kilometer gesport. We gingen dus al twee keer rond de aardbol. Tot de sportieve uitschieters die de meeste kilometers malen, behoren enkele leerkrachten, maar ook oud-leerling Piet Allegaert die profrenner is bij Cofidis. Maar elke bijdrage wordt uiteraard gewaardeerd. We zijn blij om vast te stellen dat heel veel VMS’ers aan deze sportieve uitdaging deelnemen. Heel wat ouders geven ook complimentjes over de wandelingen en fietstochten die we uitstippelen. Dat doet uiteraard deugd!”

De VMS-marathon

“Tijdens de paasvakantie vindt de apotheose van de VMS-Challenge plaats. Dan bieden we een marathon aan die je zowel kunt wandelen, fietsen als lopen. Het traject vormt de letters VMS en eindigt aan de school. Daarnaast stippelen we een oriëntatieloop van 15 kilometer uit in het Polygoonbos in Zonnebeke. Zowel aan de marathon als aan de oriëntatieloop kan men de hele paasvakantie deelnemen.”

(Vincent Vanhoorne)