IHKA: Virtuele ontmoeting met een ‘American native speaker’

Het MeetUS programma van de Amerikaanse ambassade in Brussel engageert zich om bij scholen langs te gaan en de relatie tussen de Verenigde Staten en België te versterken door met hen te praten over het leven in de VS. Dit kan door Nederlandstalige, Franstalige of Engelstalige medewerkers gebracht worden met diverse achtergronden.

De sprekers brengen meestal een presentatie over een specifiek onderdeel van de Amerikaanse samenleving maar ze kunnen het ook persoonlijker aanpakken door eerder in het algemeen over hun eigen leven te praten, bv. hun job, de school of universiteit waar ze studeerden of over hun stad of staat waar ze in opgroeiden.

Tijdens de lessen van de basisoptie “Moderne talen” gingen de klassen 2ACa en 2AXa uit IHKA op 24 november in gesprek met één van deze native speakers, nl. Brad McGuire. In plaats van in levende lijve op bezoek te komen in Ardooie gebeurde dit omwille van de coronamaatregelen vanop afstand. De leerlingen konden, uiteraard in het Engels, naar hartenlust vragen stellen omtrent de Amerikaanse cultuur en hoe zij die ervaren. Ze stelden vragen over het schoolsysteem (bv. verschil tussen private en public schools, de grading scales, de kostprijs van onderwijs), de verkiezingen, president Trump, wapenbezit, sport op school en de invloed ervan op verder studeren, wat Brad eventueel zelf vreemd vond aan België als Amerikaan, enzovoort. It’s safe to say dat dit een zeer leerrijke ervaring was en volgend jaar zeker terug op het programma zal staan. Laat ons hopen dat we tegen dan de treinrit richting Brussel wél mogen maken!

(Silke Van Damme)