Klimaatflandriens in de VMS

VMS-klimaatflandriens fietsen 26.594 kilometer bij elkaar

In de aanloop naar Dikketruiendag (12 februari 2019) gingen de VMS-leerlingen en -personeelsleden een bijzondere uitdaging aan. Het doel was om tussen 28 januari en 8 februari 20.000 kilometer bij elkaar te fietsen. Wanneer we massaal fietsen in plaats van met de auto naar school te komen, daalt de uitstoot van CO2 en fijn stof, is er minder lawaai en gaat de luchtkwaliteit in onze schoolomgeving er op vooruit.

Overweldigende respons

“Twee weken lang hield elke leerling bij hoeveel kilometer hij of zij met de fiets of te voet aflegde tussen thuis en de school”, vertellen leerkrachten Friedel Forret en Frederik Lievens die het initiatief namen voor de VMS-klimaatflandriens. “De respons was overweldigend. Er zijn veel leerlingen die elke dag met de fiets naar school komen. Anderen die normaal met de wagen komen, kozen de voorbije twee weken ook voor de fiets. We hopen dat zij gemotiveerd zijn om blijvend met de fiets naar school te komen.”

Tegenprestatie

“Dit is een fantastisch resultaat, zeker wanneer je weet dat het de voorbije twee weken koud was en dat er sneeuw viel”, zeggen de directeurs Luc Vanrobaeys en Willy Phlypo. “Met deze actie ervaren onze leerlingen en personeelsleden dat iedereen een steentje kan bijdragen tegen de klimaatopwarming. 26.594 kilometer fietsen, betekent dat deze kilometers niet door auto’s zijn afgelegd. Een dikke pluim dus voor de VMS-klimaatflandriens!” Zoals beloofd bij de opstart van deze challenge, zullen de directeurs een week lang met de fiets naar school komen. Willy Phlypo fietst vanuit Hooglede-Gits, Luc Vanrobaeys vanuit De Tassche.

VMS_klimaatflandriens