Thema-avond in VISO

De wereld van morgen door de ogen van de jeugd van tegenwoordig

Op donderdag 21 februari nodigden de leerlingen van 5 Sociale en technische wetenschappen in het kader van hun lessen integrale opdrachten ouders en familieleden uit om zich onder te dompelen in de wereld van morgen. Deze thema-avond was het orgelpunt van een wekenlange voorbereiding. De uitnodigingen, het onthaal, de presentaties, de receptie, de sfeervolle inkleding en de kunstwerkjes werden verzorgd door de leerlingen. Dat alles zat steeds in een futuristisch kleedje.

De avond werd op gang getrapt met drie presentaties die de vele facetten van de toekomst belichtten: uitvindingen, allerhande technologische innovaties, geneeskundige ontwikkelingen, transportkwesties, klimaatzaken, virtual en augmented reality gaming, voeding… Wie dacht dat we het anno 2019 allemaal wel gezien hadden: we ain’t seen nothing yet. Dat kwam bijvoorbeeld Elon Musk (Tim Soenen) toelichten aan de hand van zijn SpaceX- en Hyperloopverhaal. Coco Chanel Junior (Chanel Naert) en Gucci-CEO Bizzarri (Femke Schamp) hadden het dan weer over ‘kledij 2.0’, terwijl Merlijn Van den Saffele en Louise-Marie Bosman de maaltijd van de toekomst aan een analyse onderwierpen.

Na deze zinnenprikkelende uiteenzettingen werden alle aanwezigen uitgenodigd voor een receptie in het schoolrestaurant, dat voor de gelegenheid omgetoverd was tot een kunstgalerij met QR-codes, Fingerprint Passports en narratieve fotopanelen. Tijdens het nuttigen van de heerlijke hapjes (met o.a. een tapenade van insecten, één van de voedingsbronnen van de toekomst) en dorstlessende drankjes werd er gezellig nagepraat en werden - ongetwijfeld - toekomstplannen gesmeed. De fotoreeksen die de leerlingen in elkaar hadden gestoken, vertelden ondertussen op de achtergrond het verhaal van de toekomst in zeer uiteenlopende beelden.

De toekomst kan je natuurlijk nooit volledig voorspellen, maar als we de leerlingen van 5STW mogen geloven, dan belooft het ongelooflijk fascinerend te worden. Stay tuned!