Onze leerlingen uit de derde graad Biotechnologische en chemische STEM-wetenschappen dompelden zich doorheen het eerste trimester onder in het bad van de artificiële intelligentie.
Een blik onder de motorkap
Op 12 oktober namen professor Mathias Verbeke en zijn gepassioneerde doctoraatstudenten van de KU Leuven onze leerlingen van 5 en 6 BCWSTEM en STEM/TW mee in de wondere wereld van de artificiële intelligentie.
De professor gaf een kijkje onder de motorkap van de algoritmes die ons dagelijks leven beïnvloeden. Van de algoritmes die de vorm van onze sociale media-ervaring bepalen tot de mysterieuze beslissingen die onze GPS-navigatiesystemen nemen. Hij behandelde begrippen als machine learning, deep learning en neurale netwerken, die de ruggengraat vormen van AI-technologie. Ook de ethische kwestie werd niet geschuwd.
Na de inspirerende lezing was het tijd voor het hands-on gedeelte. Leerlingen gingen zelf aan de slag en trainden een AI-model om een robotje aan te sturen. Het enthousiasme steeg op in de lokalen toen de leerlingen de controle namen over de robots.
Het was een onvergetelijke ervaring waarin de leerlingen ontdekten dat ze zelf de toekomst van technologie in handen hadden.
Een culturele blik op de toekomst
Naast de wetenschappelijke workshop van professor Verbeke werd AI ook benaderd vanuit een andere hoek via het theaterstuk Improbotics, georganiseerd door de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van KU Leuven.
De cast, het wetenschappelijk improvisatietheater ERLNMYR, bestond uit getalenteerde toneelspelers en Alex, een robot die gebruikmaakte van artificiële intelligentie om op het toneel als een mens te acteren.
Het stuk toonde aan dat AI nu al in staat is om menselijke creativiteit na te bootsen. Er waren vermakelijke improvisatiescènes en het publiek werd actief betrokken.
De conclusie was duidelijk, robots zullen meer en meer op mensen lijken en het zal steeds moeilijker worden om te weten of een robot spreekt of een mens.
En dat zou weleens kunnen kloppen, want kan jij met zekerheid zeggen of deze tekst door een mens – en een mens alleen – werd geschreven? Of zou het eindresultaat met behulp van AI tot stand zijn gekomen?
Voor u, beste lezer, een vraag, voor ons, de schrijver en zijn digitale assistent, een weet.