VISO: 4 Humane wetenschappen in de ban van Kunstuur

De leerlingen van 4 Humane waren danig onder de indruk van de Roeselaarse toptentoonstelling Kunstuur. Een ideetje voor wie in de kerstvakantie nog een leuke uitstap zoekt? De leerlingen zullen je zeker overtuigen!

‘Het is echt een unieke ervaring, het was niet wat ik had verwacht’, zegt Samiha uit 4HW, ‘In tegenstelling tot de meeste kunsttentoonstellingen waar je vaak een uur naar schilderijen staart onder felle lichten, geeft deze expositie een totaal andere benadering. De combinatie van de donkere ruimtes en de audio-gids bracht de verhalen van de kunstenaars écht tot leven, je kunt je volledige aandacht aan één schilderij besteden. De manier waarop de schilderijen gepresenteerd worden, is zeer creatief en de kalme muziek maakt de hele ervaring nog plezanter.’

Lily uit dezelfde klas vertelt dat haar mama werkt bij Kunstuur en dat ze de tentoonstelling reeds zag. Toch vindt ze het helemaal niet erg om een tweede keer te gaan: ‘Sinds ik de richting Humane wetenschappen volg, merk ik dat ik meer in contact kom met kunst en ik sta er ook veel meer voor open dan vroeger.’

Louna zegt: ‘We gingen naar het Kunstuur vanuit het vak kunstbeschouwing. Ik begrijp dat dit een meerwaarde is voor onze richting. Alles wat ik in de les van kunstbeschouwing heb gezien, kan ik toepassen op de kunstwerken, maar ook op mijn eigen werk in artistieke vorming. Dat helpt om de leerstof te verwerken en te leren toepassen. Bovendien begrijp ik ook beter de schoonheid van kunst en hoe complex het soms kan zijn.”

Samiha en Silke vullen aan door er nog aan toe te voegen dat de nadruk in Humane wetenschappen ligt op het begrijpen van de mens en de samenleving op psychologisch en op sociologisch vlak en dat kunst een interessante manier is om hierover meer te ontdekken en erover te filosoferen. En dit vat het dan ook samen: alle hoofdvakken van de richting zitten vervat in de 60 minuten van het Kunstuur.

Kortom: Kunstuur is een absolute aanrader!