VMS: Leerkrachten op uitwisseling naar Córdoba

Córdoba, derde week van november. Een zalige temperatuur van 26°C. Lagen mevrouw Vandenbussche en meneer Vanhecke met een mocktail aan het zwembad terwijl onze VMS’ers zich door de verplichte opdrachten zwoegden? Niets is minder waar. Ze maakten er kennis met het Spaanse onderwijssysteem. “Diversiteit en inclusie waren de rode draad tijdens deze internationalisering van DHOS Brugge HIVO West-Vlaanderen”, zeggen Goedele Vandenbussche en Tim Vanhecke. “Deze thema’s omvatten zoveel meer dan alleen verschillen in geslacht, leeftijd, etniciteit, religie of seksuele geaardheid. Het gaat erom dat iedereen, ongeacht hun achtergrond of verschillen, een omgeving vindt waarin ze zich welkom voelen en volledig zichzelf kunnen zijn. Naast lezingen stonden er ook verschillende schoolbezoeken op het programma. Ook werden we ontvangen op het departement Onderwijs van Andalusië. Uiteraard was er ook aandacht voor de lokale cultuur. Wij vonden deze internationalisering een enorme verrijking op zowel persoonlijk als op professioneel vlak. De bezoeken en gesprekken met onder andere onze 22 West-Vlaamse collega’s stemden ons tot nadenken en verruimden onze horizon. We hebben het gevoel dat we als leraar én als mens gegroeid zijn en dat we met een frissere blik naar ons eigen lesgeven kijken.”