Internaat Zuid: Een terugblik

Schooljaar 2023-2024 loopt op volle toeren en een terugblik loont al de moeite. Na een warm onthaal op 1 september (het regenachtige begin waren we snel vergeten) werd volop ingezet op interactie en dynamiek tussen onze jongeren. De kick-off barbecue met externe cateraar op onze speelplaats zorgde voor een feeërieke zomeravond en voor verbindende momenten tijdens één van de eerste woensdagavonden begin september.

Net zoals vorig schooljaar verwelkomen we zes van onze zeven scholen op het internaat. Traditioneel levert VABI de grootste groep internen. Goed voor zo’n 80%. Om de banden tussen school en internaat optimaal aan te halen ging het team van opvoeders midden september op bezoek bij VABI. Na een rondleiding kreeg het team een duiding van de directie. Zo leren we elkaars werking nog beter kennen en streven we naar kwaliteit. Het is trouwens een goede gewoonte dat scholen verbonden aan Internaat Zuid langsgaan op internaat of omgekeerd. Enkele weken later kwam het VTI op bezoek bij Internaat Zuid.

Extra aandacht gaat dit internaatjaar naar studiecoaching. Iedere groep kreeg op een informele manier een les ‘start to study’ aangepast aan de doelgroep. Zo kon iedereen op een onderbouwde manier aan de slag.

De septembermaand rolde zich verder uit en de activiteiten liepen op volle toeren: knutselen, voetballen, koken, bedrijfsbezoeken,… Af en toe volgde ook een activiteit met een pedagogische meerwaarde. Denk dan bijvoorbeeld aan de zwerfvuilactie. Onze internen hebben zich ingezet voor een propere stad in samenwerking met de campagne van Mooimakers. We mogen preus zijn.

Apotheose voor de herfstvakantie: een oude internaatgang die niet langer in gebruik is, werd omgetoverd tot “Haunted House”. Dit inmiddels al het derde jaar op rij. We werden zelfs opgepikt door de lokale pers. Griezelen geblazen en daarna even uitblazen tijdens de herfstvakantie.

Inmiddels ligt de focus op de laatste rechte lijn richting examens. Opvoeders en internen werken samen aan een uitgekiemde examenplanning. Onze examenplanning kreeg trouwens een update na feedback van de Thomas More Hogeschool. Zo implementeren ook wij de laatste wetenschappelijke inzichten en ondersteunen we onze internen nog beter.

Onze werking ondersteunt op die manier heel wat gezinnen en zorgt ervoor dat jongeren kunnen groeien naar zelfstandigheid. Onze mini-maatschappij bereidt zich voor op de latere wereld.

 

INTERN IN DE KIJKER

Onze internen volgen verschillende studiegebieden, hebben verschillende interesses en hebben elk hun eigen verhaal. Het verhaal van Febe uit Nieuwpoort is toch bijzonder: Febe Maenhout (te zien op de foto), intern en leerling in het 4de jaar VABI schrijft al op jonge leeftijd volwaardige boeken. Na het succesvolle “How I Love To Hate You” volgt binnenkort al een vervolg in de vorm van een tweede boek. Proficiat, Febe!

Ontdek "How I Love To Hate You", een meeslepend verhaal van wraak, verraad en onverwachte liefde. Dit boek is beschikbaar in bibliotheken, Standaard Boekhandel en op Amazon! #HowILoveToHateYou

 

Maxim Vermeersch - directeur Internaat Zuid

www.internaatzuid.be

facebook.com/InternaatZuid