VTI: Schilderstalent wint goud

VTI-leerling Jakob Depoortere (16) uit het vijfde jaar Schilderen en Decoratie won in november tijdens de 14de editie van de Startech’s Days in Ciney een gouden én een zilveren medaille.

Deze WorldSkills-wedstrijden zijn een gouden standaard voor uitmuntende vaardigheden en inspireren deelnemers om het onderste uit de kan te halen en van hun passie hun beroep te maken. Het uitgangspunt is jongeren inspireren en biedt hen kansen om een verstandige studie- en beroepskeuze te maken. “Het avontuur van Jakob begon eigenlijk al in het begin van vorig schooljaar”, zegt zijn leerkracht én begeleider Jürn Selvais. “Als vijftienjarige behaalde hij toen brons op het nationale kampioenschap.”

De lat lag heel hoog

“Ik ben altijd graag met mijn handen bezig geweest”, aldus Jakob. “Misschien ligt deze passie wat in het verlengde. Voor deze intensieve driedaagse begint, krijg je een voorbereidende tekening doorgestuurd waarmee je zowel op school als thuis kunt oefenen, zodat je de vaardigheden perfect onder de knie krijgt. Alles moet eerst met de vrije hand tot op de millimeter uitgetekend en afgelijnd worden. Daarna kun je pas aan het lakken en behangen beginnen. Er stond ook een snelheidsproef op het programma. De opdracht was dit keer aanzienlijk groter en ingewikkelder. De lat lag echt heel hoog. Ik was minder nerveus dan de vorige keer omdat ik al wist wat er mij te wachten stond.” Jakob behaalde goud nationaal en zilver internationaal. Een 23-jarige Fransman was in zijn categorie net iets verfijnder. “Wat Jakob als 16-jarige heeft gepresteerd is ongezien”, zegt Jürn. “Juryleden en toeschouwers stonden met open mond te kijken naar de skills van dit schilderstalent. Erik Cambier, een expert in dit vak, zou Jakob graag begeleiden op de komende Europese en wereldkampioenschappen.” Deze Worldskills zijn echt wel dé Olympiade van technische en technologische beroepen en heeft in Wallonië en veel andere landen een hoog aanzien. In China zijn ze hier bijvoorbeeld bijna twee jaar dagelijks mee bezig. Er deden 188 deelnemers mee uit zeven verschillende landen. Kappers, obers, lassers, houtbewerkers, metsers, ICT’ers en schilders, vochten elk in hun vakgebied voor de medailles. “Deze prijs is misschien positief voor mijn diploma maar ik ben er nog lang niet”, klinkt het bescheiden. “Later zou ik dolgraag schilder worden. Eerst hier en daar wat ervaring opdoen en daarna ga ik misschien zelfstandig aan de slag.”

Vorig Artikel

Volgend Artikel