VTI: Axelle Deleu

De Stadense Axelle Deleu (4TBW) volgt in het VTI een opleiding bouw en heeft net als haar oudere zus Lana een onweerstaanbare passie voor haar klassieke gitaar.

“Op het einde van mijn 3de kleuter kreeg ik tijdens een initiatie de smaak te pakken”, aldus Axelle. “Sindsdien is die passie steeds blijven groeien. We spelen niet alleen melodieën maar leren ook tokkelen met akkoorden. Dat vind ik erg nuttig omdat ik mezelf dan al zingend kan begeleiden. Mijn repertoire is heel uitgebreid. Dat gaat van klassieke werken tot de hits die je vandaag op de radio hoort. Laatst bracht ik Skyfall van Adele. Mijn muzikale interesses gaan eigenlijk heel breed. Ik ben bijvoorbeeld fan van de grungeband Nirvana. Onlangs schafte ik mij een elektrische gitaar aan. Daar probeer ik momenteel wat mee te experimenteren. Optreden met dat instrument is nog niet voor direct”, lacht Axelle. “Vorig jaar heb ik op de point final van mijn zus een duo-stuk gespeeld in de Kleine Stooringhe. Een echt kippenvelmoment. Juist voor een optreden ben ik wel wat nerveus maar als ik bezig ben, valt die stress helemaal weg.” Axelle noemt zichzelf een podiumbeest en snakt naar optredens. Ze kijkt op naar Jan Depreter die hoge toppen scheerde aan het Lemmensinstituut. “Misschien trek ik daar later zelf ook nog naartoe. Momenteel speel ik bij Tocando, het gitaarorkest van de academie, een project van enkele regionale samenspelklassen. Vorig brachten we een liedje van The Beatles en Billie Eilish. Op muziekkamp spelen we soms samen met meer dan zestig gitaristen. Heel indrukwekkend. In februari staan er drie concerten op het programma waarbij de afdeling Woord de tussenteksten voor haar rekening neemt.” Axelle oefent elke dag minstens één uur. “Als ik op reis ben, moet ik een beetje afkicken maar tijdens een vriendinnenweekend, gaat mijn gitaar steevast in de valies. Waar ik later voor zal studeren, weet ik nog niet. Ik heb twee opties. Ofwel doe ik verder in de bouw ofwel trek ik naar het Gentse conservatorium.” Wordt zeker vervolgd.