VISO: Uitdagende pedagogische studiedag in VISO

Met ons schoolteam wilden we op deze dag vooral werken rond twee belangrijke rubrieken uit ons pedagogisch project: leerbegeleiding en welbevinden.

Tijdens de voormiddag werd doelgroepgericht gewerkt. Haast alle leerkrachten volgden de lezing van Eva Maesen - Thomas Moore Hoge school, ExCEL Expertisecentrum voor Effectief Leren - rond het thema ‘Wijze lessen’ (leerbegeleiding). Hierbij kreeg men niet enkel wetenschappelijke achtergrond rond het leren, maar kreeg men ook effectieve leerstrategieën voorgeschoteld, waarbij tips en tricks gegeven werden over wat werkt in het leerproces en wat niet.  De focus lag op hoe we leerlingen ook in de klas kunnen leren studeren.

Na een korte pauze werd per vakgroep gereflecteerd over welke leerstrategieën al werden aangeleerd in het vak en wat men uit de lezing (verder) kon toepassen in de lessen.

De opvoeders kregen een workshop van Leen de Weirdt (CLB) rond het thema ‘Hoe krijg je als opvoeder een impact op een verbindend schoolklimaat?’ We vinden het welbevinden van zowel leerlingen als het personeel namelijk zeer belangrijk.

Na een interessante en productieve voormiddag kon men smullen van de pasta’s van een foodtruck die op site Trax langskwam. Daarna volgde de teambuildingsnamiddag ‘VISO zonder grenzen’, iets waar velen al sinds lange tijd naar uitkeken. Telkens werden er twee verschillende ploegen uitgedaagd om het tegen elkaar op te nemen in zeven gevarieerde en leuke opdrachten.

Dat de leerkrachten en opvoeders zich volledig gaven, bewijzen de foto’s!

Daarna kon wie dit wenste nog even nagenieten in de ‘VISO-bar’.

Het was alvast een geslaagde dag!