VISO: Erasmusproject VISO-Barnum in Cyprus

Op 2 oktober stonden vier enthousiaste leerkrachten, Els Gerryn en Lise Pattyn van VISO en Katrien Abbeloos en Nele Olivier van Barnum, om 5 uur ’s ochtends paraat om te vertrekken richting Paphos.

Gedurende een week schoolden ze zich bij in Cyprus aan de hand van workshops en schoolbezoeken. Crystal-Jade Lerios focuste samen met hen en 17 andere leerkrachten op burgerschap en blended learning, twee thema’s die in onze veranderende maatschappij van groot belang zijn.

De sessies rond burgerschap toonden hen hoe ze leerlingen actieve burgers kunnen maken binnen onze schoolcultuur en maatschappij. Hoe kunnen we gezond en evenwichtig leven? Wat zijn de kenmerken van duurzame steden? Hoe zorgen we voor algemene gelijkheid binnen onze maatschappij en welke partners kunnen we hiervoor aanspreken? Het zijn maar enkele van de vragen waar ze mee aan de slag gingen.

Naast de inhoud is het natuurlijk ook belangrijk deze vlot te kunnen aanbrengen in de les. Hiervoor kan blended learning op zijn beurt een ondersteuning bieden. Verschillende tools werden in de kijker gezet en voor even ervaarden ze als testleerling hoe deze tools hun vruchten kunnen afwerpen.

Zoals gezegd werd tijdens de internationale bijscholing: “Knowledge must touch the heart so our actions can bring around change.”

Nu de harten van de vier collega’s van Barnum -VISO  geraakt werden, zullen zij hun opgedane kennis gebruiken om ook deze “change” teweeg te brengen binnen hun klassen en de school.