IHKA: Uitstappen basisopties 2de jaar

Moderne talen-Wetenschappen

Met de groep Moderne talen-Wetenschappen gingen we naar onze tweetalige hoofdstad, Brussel. ’s Morgens vroeg namen we de trein in Tielt om nadien in Brussel-Centraal onze tocht verder te zetten aan de hand van de metro (een transportmiddel dat vele leerlingen nog nooit eerder hadden genomen). Ondanks dat we ons in de hoofdstad bevonden hielden we het echter niet enkel bij Nederlands en Frans, maar spraken we er ook een aardig woordje Engels. We gingen namelijk op bezoek bij de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika.

Niet echt een locatie waar zomaar iedereen binnen geraakt! We gingen in gesprek met een echte “native speaker” en hadden het over tal van onderwerpen die konden gelinkt worden met dit land. Denk maar aan de vorige en huidige president, de vele verschillen tussen België en de Verenigde Staten, legaal wapenbezit en de gevolgen hiervan, het schoolleven, enz. Een heel leerrijk gesprek! Daarna gingen we in de namiddag verder richting het Museum voor Natuurwetenschappen. Daar volgden de leerlingen een workshop omtrent “seksualiteit” en hoe de menselijke voortplanting werkt. iets wat later in het tweede jaar nog aan bod zal komen tijdens de lessen NW. Onze verplaatsing gebeurde niet enkel te voet, maar de leerlingen mochten ook eens proeven van het Brusselse metronetwerk.

STEM-technieken

De leerlingen van de basisopties STEM-technieken gingen op educatieve daguitstap naar de haven van Antwerpen. In de voormiddag werden de leerlingen in de LEGOâ havenstudio uitgedaagd om zelf een containerterminal te automatiseren. Op die manier verfijnden ze hun programmeervaardigheden nog meer, maar leerden ze ook samen probleemoplossend te werken. Elk team van 2 à 3 leerlingen kreeg een eigen uitdaging: een containerschip lossen met een havenkraan, de containers op de terminal verplaatsen met een ‘straddle carrier’ of een trein afladen met een ‘reach stacker’. Met de robots, die ze zelf moesten aansturen met het programmeerplatform van LEGO® Education, brachten ze zo het containerverhaal in beeld.

Tijdens de tweede helft van de dag gingen ze samen met een gids op verkenning in het havengebied. Zo zagen ze meteen de link tussen de doe-opdrachten in de voormiddag en het echte havenleven in de namiddag met haar industrie en de vele containers, het op en af rijden van volgeladen vrachtwagens...

Vervolgens passeerden wij tijdens onze bus rondrit langs de douanescanner en vertelde de gids de uitdagingen waarmee de douane dagelijks te maken krijgt zoals drugs en namaakgoederen.
Op het einde van de dag kregen wij nog een vergezicht van de kerncentrale van Doel met zijn gigantische koeltorens aan de linkeroever van de Schelde.

Mijn 17 leerlingen en ikzelf mogen terugkijken op een mooie STEMmige dag.

Maatschappij en welzijn

Wij trokken met onze groep richting Gent, hoofdstad van Oost-Vlaanderen, een heerlijke (studenten)stad om in te vertoeven. We bezochten er ’s morgens het Industriemuseum. Via de gids kregen de leerlingen meer uitleg over de textielindustrie die jaren terug in België een belangrijke vorm van inkomsten was. In het tweede trimester ontdekken de leerlingen nog meer over de huidige textielindustrie in het project FastFashion versus Duurzaamheid.

De picknick hebben we in het museumcafé verbruikt om daarna via enkele leuke plaatsjes in Gent richting Huis van Alijn te wandelen. Dit is een museum van het dagelijks leven waar de leerlingen kennis maakten met dagelijkse en bijzondere gebeurtenissen die het ritme van ons leven bepalen.

Het Industriemuseum en Huis van Alijn zijn zeker en vast een bezoekje waard!

Economie en organisatie

Dit schooljaar bleven we dicht bij huis voor de basisoptie economie en organisatie. In de voormiddag bezochten we het maatwerkbedrijf Mariasteen in Hooglede/Gits. Hier kwamen de leerlingen in contact met mensen met een beperking. Ze konden aan de hand van een prikkelparcours ook zelf ervaren hoe het is om met een beperking in het dagelijkse leven te staan en te werken. De proeven zorgden alvast voor de nodige uitdaging.

In de namiddag trokken we richting Passendale en bezochten we de Oude Kaasmakerij. Daar konden de leerlingen het productieproces volgen. Daarna mochten ze ook zelf aan de slag gaan om hun eigen stukje kaas te maken. Het was een boeiende en interessante uitstap.

Economie en organisatie

De leerlingen van de basisoptie Latijn startten de dag met een workshop Romeins koken. Ze maakten van elke gang minstens één gerechtje klaar. Als gustatio maakten ze gekookte eitjes met pijnboompittensaus. Het hoofdgerecht of mensa prima bestond uit Romeinse gehaktballetjes met saus op basis van druivensap. Als dessert of mensa secunda probeerden onze latinisten de recepten voor gevulde dadels en notensnoepjes uit. Toen alles klaar was, mochten ze natuurlijk ook zelf van al dat lekkers proeven!

In de namiddag trokken we richting Ath om het Gallo-Romeins museum te bezoeken. De leerlingen zagen er de archeologische vondsten van Pommereuil en maakten op die manier kennis met het dagelijkse leven van de Romeinen in onze streken. Het was ongetwijfeld een heel leerrijke dag!