IHKA: Oud-leerling in de kijker: Hélène Deklerck

Hoe gaat het nog met… Hélène Deklerck?

In 2017 trok Hélène Deklerck na 6 jaar, met een diploma Economie-Moderne Talen op zak, de HKA-deuren definitief achter zich dicht. Een heel gedreven studente, die in muziek altijd de perfecte uitlaatklep vond. Wat begon als een hobby, groeide intussen uit tot haar dagelijkse bezigheid. We laten drumster Hélène aan het woord, waarbij ze honderduit vertelt over haar reeds afgelegde parcours.

“Als twaalfjarige vond ik het niet evident om onmiddellijk de geschikte studierichting te vinden, maar waar ik wel van overtuigd was, was de schoolkeuze. Ik ben uiteraard trots op mijn diploma dat ik heb behaald aan het HKA, maar wat me nog meer is bijgebleven en waar ik dag in, dag uit nog de vruchten van pluk, is de opvoeding, de discipline, het respect hebben en tonen voor elkaar, het keiharde ‘leren’ werken… die ik heb meegekregen in mijn bagage.

Met de steun van mijn ouders en opa mocht ik verschillende privélessen volgen bij beroepsmuzikanten die me de knepen van het vak leerden. Maar niets gaat vanzelf en wanneer je tot de top wilt behoren, moet je trainen. De uurtjes die ik heb gedrumd zijn niet bij te houden. Het oefenen op snelheid, technieken verbeteren en verfijnen, het samenstellen van nieuwe grooves … waren een deel van mijn dagtaken. Ik zocht mijn weg in het muziekwereldje en al snel ontdekte ik dat ik gewaardeerd werd. Zou ik die piste verder uitbouwen en er later mijn beroep van maken of zou het een droom blijven? Mijn doorzettingsvermogen nam echt de bovenhand. Ik kreeg de volle steun van mijn ouders die me een duwtje én de kans gaven om er voor te gaan.

Tijdens mijn laatste jaar HKA hakte ik de knoop door. Mijn hobby als drumster overheerste en was zo’n belangrijk deel van mijn leven dat ik besliste om deel te nemen aan het toelatingsexamen ‘Pop/Drums’ van het Conservatorium (KASK) in Gent. Jammer genoeg slaagde ik niet en de ontgoocheling viel me enorm zwaar. Een jurylid overtuigde me om niet op te geven. Als kandidaat-student aan het Conservatorium heb je twee kansen om deel te nemen aan het toelatingsexamen, dus ik wou me voor 100% inzetten om te slagen! Na een intensief, heel succesvol voorbereidingsjaar mocht ik uiteindelijk starten als student Pop/Drums en intussen heb ik mijn bachelorsdiploma behaald met grote onderscheiding en momenteel volg ik mijn tweede master. Het is mijn opzet om hierna nog een educatieve master te volgen zodat ik de nodige opleidingen kan doorgeven. Het combineren van een job als beroepsmuzikant en het doorgeven van mijn kennis lijkt me ideaal!

Wat vooral boeiend is aan deze opleiding is het feit dat je reeds volop aan het werk bent (en geld verdient 😉) terwijl je nog studeert. Het is van belang dat je gekend bent binnen de muziekwereld, waarmee ik bedoel dat jouw talent moet opvallen in deze kleine wereld. Het is ook positief als je stipt en goed voorbereid bent wanneer je voor een optreden wordt gevraagd. Als drummer van een band ben je de metronoom waarop de bandleden moeten kunnen rekenen.

Tijdens mijn studies had ik de grote pech dat ik mijn talent niet kon tonen tijdens optredens omwille van de coronaperiode… Toch heb ik mijn uiterste best gedaan om mijn sociale contacten verder uit te bouwen en via alle digitale kanalen mijn kennis en techniek te tonen. Van zodra de optredens werden toegelaten, werd ik gecontacteerd door musical directors met de vraag om te drummen bij o.a. Bart Kaëll tijdens de Parkconcerten, Pommelien Thijs en Sam Ryder tijdens ‘Tien Om Te Zien’ en ‘Zomerhit’ of om mee te spelen in geweldige bands, zoals The Amazing Flowers en De Bende of in producties, zoals ‘Winterrevue’ (musicalproductie van Stany Crets) en een filmopname voor Jan Verheyen (in opdracht van Miguel Wiels).

Kortom, tijdens de zomermaanden had ik een 40-tal optredens op de teller staan, die voor mij een enorme ervaring waren. Men zegt vaak ‘al doende leert men’ en ik kan dit alleen maar bevestigen. Hoe meer jouw naam gehoord en gezien wordt, hoe beter. Het blijft echter dag na dag keihard werken, want het is een kleine (muziek)wereld, waarin je jouw mannetje (in mijn geval: vrouwtje 😊) moet staan en er voortdurend moet naar streven tot de top te behoren en te blijven…”