VISO: Superhelden in tijden van corona

Het zijn uitzonderlijke tijden, zeker voor wie in de zorg werkt, en laten we nu net heel wat leerlingen hebben die daarvan dromen! Helden zijn het, stuk voor stuk. Ze verdienen applaus, meer dan ooit.

De 202 leerlingen van Verzorging, Gezondheids- en welzijnswetenschappen, Thuis- en bejaardenzorg, Organisatiehulp en –assistentie en zelfs Kinderzorg ervaren de coronacrisis vanop de eerste rij. Ze zetten zich met hart en ziel in en zijn onmisbaar op de vele stageplaatsen. En dat velen onder hen zich dan ook nog eens in hun vrije tijd opgeven om te helpen, maakt ons onvoorstelbaar trots! En of ze sterk zijn in de zachte sector.

Hoe ervaren leerlingen de stage in coronatijden?

Henok Dekaezemaker – 6 Va

  • Ik was niet echt bang om op stage te gaan. Ik lette goed op mijn handhygiëne, droeg steeds een mondmasker en probeerde voldoende afstand te houden. Dit is echter niet altijd mogelijk, zoals bij de verzorging, het eten geven... Fysiek en mentaal is het wel lastiger.
  • Ik denk dat ik tijdens deze stageperiode meer bijgeleerd heb dan dat ik anders zou doen. Zeker op vlak van communicatie. Ik leerde meer inspelen op emoties en luisteren naar de bewoners.
  • Ik vond het leuk dat ik als stagiair een meerwaarde kon zijn voor de bewoners. Ik kon af en toe voor hen een extra sociaal contact zijn. Ze waren dankbaar als ik een praatje deed.

Fiebe Declercq – 6 Vb

  • Het is voor de bewoners vervelend dat ze je gezicht niet zien. Hierdoor herkennen ze mij af en toe niet.
  • Het is anders werken, ik moet nóg veel meer aan hygiëne en vooral aan handhygiëne denken.
  • Het is moeilijk om afstand te houden van de bewoners, bv. bij de verzorging.
  • Het is niet zo gezellig voor de bewoners omdat ze nu ook niet meer samen mogen ontbijten, iedereen moet apart ontbijten in de eigen kamer.