Broederschool: Basisoptie Moderne Talen – 2de middelbaar

Ben je geboeid door taal? Wil je kunnen communiceren in het Nederlands, Frans én Engels? Wil je alles weten over de cultuur achter een taal? Kun je wegdromen in boeken en verhalen? Kunnen gedichten volgens jou meer dan alleen maar rijmen?

In de Basisoptie Moderne Talen ga je aan de slag met verschillende talen. Je bent er uitgebreid bezig met je eigen Nederlandse taal, maar ook met Frans, Engels en andere talen. Je bestudeert niet alleen de taal, maar ook de verschillende culturen die achter deze talen schuil gaan. Je onderzoekt hoe mensen door middel van taal tot een bepaalde (sub)cultuur behoren. Daarnaast focus je ook op communicatie en fictie.

Benieuwd naar concrete voorbeelden? We proberen een Zweeds (prenten)boekje te lezen, vergelijken de voedingsgewoontes over heel de wereld, onderzoeken zinnen in 15 talen, voeren taalkundig onderzoek, ontdekken 'le franglais' en 'el spanglish', bewijzen dat elke taal evolueert en leeft, vragen ons af wat 'taalvariatie' inhoudt, genieten van de strip “Altijd ergens oorlog”, zoeken uit waarom Dutch niet alleen onze taal, maar ook een scheldwoord is, doen ons voor als ware journalisten en exploreren ons medialandschap (met hopelijk een bezoekje aan de VRT, als corona geen roet in het eten gooit), organiseren een Europese Bubble-trail,…

Daarnaast hopen we ook te kunnen communiceren met native speakers; hiervoor namen we al contact op met Franstalige scholen.

De leerlingen reageren momenteel heel enthousiast op deze leerrijke projecten en wij staan de popelen om nog meer van dat te realiseren!

Jullie leerkrachten “Basisoptie Moderne Talen”: Aicha Daira, Eveline Vancoillie, Lieven Roels, Elias Degryse en Stephanie Seys.

(Leerkracht Stephanie Seys)