Burgerschool: nieuwe praattafeltjes zijn een voorbeeld van samenwerking tussen scholen

In tijden waarin politici denken dat het secundair onderwijs “overgesubsidieerd” is, is het meer dan ooit nodig om de handen in elkaar te slaan. De mogelijkheden van elke school benutten, de talenten van elke leerling inzetten om tot mooie resultaten te komen. De Burgerschool was op zoek naar nieuwe praattafeltjes en die werden gerealiseerd met olietonnen van de firma DrumDrum en de hulp van de leerlingen van het zesde jaar houttechnieken van VTI.

De materiaalkeuze viel op OSB-platen, dit zijn platen met een ruw houtachtig uitzicht, samengesteld uit grove houtschilfers. Natuurlijk gebeurt de verwerking al lang niet meer conventioneel. Het uitgangspunt was “snel en correct produceren”. De eerste stap bestond erin om de volle platen met zo weinig mogelijk verlies te verzagen. Dit is een taakje voor onze automatische opdeelzaag. Gebruik makend van de aanwezige optimalisatie software werden drie platen tegelijk verzaagd. De finale stap werd gerealiseerd met de CNC-freesmachine. Omwille van de eenvoud werd niet eerst een computertekening gemaakt, maar kon de opdracht rechtstreeks in de machine worden geprogrammeerd. Daar OSB een zacht materiaal is kon door gebruik van aangepast snijgereedschap het rond frezen in één keer worden gedaan.  De tafeltjes werden een eerste keer ingezet tijdens de Ontdek-Je-Talent belevingsdagen waar leerlingen van de Burgerschool uitleg gaven over de studierichtingen die zij volgen.