Klimaatbetoog in IHKA

Klimaatbetoog in IHKA

Op 9 september besloot de Zweedse Greta Thunberg om elke schooldag te staken tot aan de parlementsverkiezingen, om zo aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering. Haar boodschap werd gretig opgepikt door de media. Het inspireerde jongeren over de hele wereld om haar boodschap over te nemen en algauw ontstonden er spontane klimaatmarsen in vele Europese steden.

Onder impuls van enkele leerkrachten hebben de leerlingen uit 4 Economie en 4 Wetenschappen de krachten gebundeld om dit actueel thema naar onze eigen school te brengen. Ze wilden een klimaatdebat op gang brengen door eerst op zoek te gaan naar de oorzaken en gevolgen van de klimaatopwarming. Het mocht echter geen verhaal van alleen kommer en kwel worden. Ze zijn actief gaan nadenken over mogelijke oplossingen.
Onder het motto ‘never waste a good crisis’ lijstten ze concrete voorbeelden op van wat we alvast zélf kunnen doen. De leerlingen wilden kritisch nadenken over alternatieve verdienmodellen en schuwden daarbij geen enkel ethisch dilemma. Om hun doelstellingen kracht bij te zetten, werden enkele bedrijven uit het Ardooise gecontacteerd. N.V. Ardo heeft onlangs een gigantisch waterbekken van 150 000 m³ gerealiseerd. Afvalwater wordt nu gerecycleerd en voorziet lokale landbouwers van voldoende water in periodes van extreme droogte.
Bij N.V. Sioen is men al langer bezig om suikerwier op textiel te kweken. Het suikerwier is een delicatesse voor de keuken. Daarnaast zijn zeewieren een nieuwe biologische en duurzame grondstof, een bron van vele essentiële en hoogwaardige componenten voor de bioeconomie.
Dankzij de goede onderlinge relaties waren deze bedrijven bereid om hun verhaal naar school te brengen.

Na weken van intensief te brainstormen en opzoekwerk te verrichten, presenteerden onze leerlingen op donderdag 23 mei met trots hun bevindingen aan hun ouders en medeleerlingen. Na deze leerrijke avond hopen we dat ook wij ons steentje hebben bijgedragen aan een betere wereld.

P. Lecointre