VISO werkte mee aan een boek over ‘peer support’

Op woensdag 17 oktober stelde Heleen Becuwe van Howest in VISO het boek Oe ist voor. In het boek leggen Heleen en Oona Wyns het ontstaan en de werking van het project peer support uit.

Als school waren we van bij de start bij dit project betrokken en we dragen het een warm hart toe. Aandacht voor het welbevinden van onze leerlingen en het voorkomen van pesten op school vinden we namelijk heel belangrijk. We konden voor het project vorig jaar ook rekenen op steun van de stad Roeselare.

Op de boekvoorstelling legden leerlingenbegeleidsters Reinilde Mol en Carla Van Engelandt uit hoe het project bij ons op school gegroeid is. In het boek staat ook een hoofdstuk over hoe we het in VISO aanpakken. We delen heel graag onze ervaringen en hopen dat ook andere scholen interesse hebben om met dit boeiend project te starten.

Tot slot waren er ook nog getuigenissen van een leerling die peer supporter is en van oud-leerling Hebe Theuninck die mee aan de start stond van het project. Zij was speciaal voor de boekvoorstelling nog eens afgezakt naar VISO.

Kers op de taart was de persbelangstelling met als gevolg verschillende artikels in de kranten nadien. Een geslaagde voorstelling waarbij dit mooi project nog eens extra in de verf werd gezet!
Ondertussen leiden we dit schooljaar al voor de derde keer twaalf enthousiaste leerlingen van het vierde jaar op tot peer supporter. Zij krijgen opnieuw een grondige opleiding van 30 uur, zowel tijdens als buiten de lestijden. Na die opleiding ontvangen ze een certificaat en gaan ze als vers opgeleide peer supporters aan de slag als bemiddelaar bij ruzies tussen leerlingen van de eerste graad.

De peer supporters van de voorbije jaren bemiddelen ondertussen in de eerste graad en verschillende onder hen zijn ook meter of peter van de eerstejaars. En je mag er zeker van zijn, daarbij vragen ze regelmatig: “Oe ist?”