VISO: schrijfwedstrijd WOI

Leerling VISO en leerling Barnum vallen in de prijzen met Engelstalige verhandelingen over Wereldoorlog 1

In de loop van het eerste trimester kwam de vraag van The British Torch of Remembrance Belgian Branch, een organisatie die zich inzet voor het in stand houden van de herinnering aan Wereldoorlog I, of de vijfdes van verschillende scholen wilden deelnemen aan een wedstrijd.
De opdracht was eenvoudig, maar tegelijk ook heel uitdagend: schrijf een verhandeling over WO 1 met als titel: The First World War: a Futile Adventure or an Honourable Endeavour? En jawel, de tekst moest geschreven worden in het Engels.

Op het eerste gezicht misschien niet evident, maar de leerkrachten Engels zagen deze opdracht meteen zitten en ook de leerlingen wilden de uitdaging aangaan. Er gebeurden opzoekingen over de Eerste Wereldoorlog en al snel werden linken gelegd tussen verleden en heden. Bij de ene leerling vloeide de Engelse taal al wat vlotter uit de pen dan bij de andere, maar uiteindelijk leverden heel wat leerlingen een verhandeling af. Per klas mochten de leerkrachten Engels de beste twee verhandelingen insturen en uit de 26 inzendingen uit vijf scholen werden zes laureaten gekozen. Wat waren we blij in VISO toen we het nieuws kregen dat Amber Bakens uit 5 Sociale en technische wetenschappen één van die zes was. Naast Amber waren er ook nog leerlingen uit Barnum, VABI en KSR geselecteerd.

Op zaterdag 26 mei werden alle laureaten uitgenodigd op het stadhuis van Roeselare voor de bekendmaking van de twee winnaars. Uiteindelijk was het burgemeester Kris Declercq die als eerste winnares Amber Bakens afriep. Uiteraard waren we als VISO-delegatie apetrots op deze prestatie. Amber mag samen met de tweede winnares uit Barnum, Eline Gonnissen twee dagen naar Londen om daar de Belgian Day bij te wonen. Ze kreeg ook net als elke deelnemende klas een boekenbon en dankzij schepen van cultuur Dirk Lievens ook een boek waarin de 26 geselecteerde verhandelingen staan.
Wil je de teksten die onze leerlingen schreven lezen, dan kan je langsgaan in de stadsbibliotheek Arhus, want ook daar is het boek vanaf nu terug te vinden. En zeg nu zelf, welke leerling kan zeggen dat ‘zijn of haar boek’ in Arhus staat?